9,2
879 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-GR-Yaris-schuin-voor-rood-hero-1140.jpg

GR Yaris wint Autovisie Supertest

"Dit is de beste stuurmansauto"

De Toyota GR Yaris is de winnaar van de Autovisie Supertest die jaarlijks door het magazine wordt georganiseerd. De Supertest vindt traditiegetrouw aan het einde van het jaar plaats en bepaalt welke auto de beste stuurmansauto van het afgelopen jaar is. Met de winst laat de Toyota GR Yaris veel sportauto’s van gevestigde merken achter zich. Nooit eerder kwam het voor dat een 3-cilindermotor de hoofdprijs in de wacht sleept.

Wereldwonder

De test vindt plaats op het circuit, zodat de redacteuren van het tweewekelijkse autoblad alles uit de auto’s kunnen halen om te bepalen welke auto het meeste rijplezier biedt. Je moet diep graven in de historie van de Autovisie Supertest om een auto van het kaliber GR Yaris tegen te komen, begint de lofzang over de GR Yaris in Autovisie no. 26 van 23 december. “Tot eind jaren negentig zelfs, want dat was het tijdperk van de rallyhomologatiespecials”, aldus hoofdredacteur Jaco Bijlsma. “Het is een wereldwonder dat we in dit EV-tijdperk zo’n echte rallyhomologatiespecial in de Supertest mogen verwelkomen.”

Autovisie-tijdscrift-cover-Supertest-555-400.jpg
Toyota-GR-Yaris-schuin-voor-rijdend-door-bocht-1140.jpg
Ongekende rijbeleving

Autocoureur Peter Kox helpt de Autovisie-testredacteuren bij het kiezen van een winnaar. Ook hij spreekt vol lof over de GR Yaris: “Er zijn auto’s die op het droog nog niet eens zo goed zijn als de GR Yaris in het nat. Het geeft zoveel vertrouwen, er zit zoveel rijbeleving in. Na twee bochten wist ik het al.”

Toyota-GR-Yaris-voorkant-driftend-1140.jpg
Rallyauto voor de openbare weg

De GR Yaris is na de GR Supra het tweede Toyota model dat ontwikkeld is onder supervisie van Toyota GAZOO Racing, de autosportdivisie van Toyota. De GR Yaris is de krachtigste Yaris ooit. Zijn 1,6-liter 3-cilinder turbobenzinemotor levert 192 kW/261 pk en is hiermee de sterkste in zijn soort. De handgeschakelde 3-deurs hatchback is uitgerust met een ingenieus AWD-systeem (GR FOUR), lichtgewicht materialen en aangepaste aerodynamica, wat hem in feite een rallyauto voor de openbare weg maakt.

Fotocredits:
Hoofdfoto Martijn Bravenboer
Coverfoto Autovisie Sytse Dijkstra

Meer info over de GR Yaris